
No ratings yet
Portugese tomatensalade met knoflookolijven en croutons
Zonnige salade vol kleur en smaak met gele en rode tomaten, knoflookolijfjes en zelfgemaakte croutons van pão caseiro. Simpel, zomers en perfect bij de BBQ of als lunchgerecht.
Voorbereidingstijd 15 minutes mins
Totale tijd 10 minutes mins
Gang BBQ, Bijgerecht, Salade
Keuken Portugese keuken
Porties/Aantal 4 personen
Calorieën 70 kcal
Ingrediënten
Voor de salade
- 300 gram gele en rode tomaten
- 1 rode ui
- 100 gram knoflookolijven
- 2 eetlepels goede olijfolie
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Flor de sal para saladas naar smaak
- Vers gemalen zwarte peper naar smaak
Voor de croutons
- 2 plakken (oud) brood
- 2 theelepels massa de alho
- 1 eetlepel olijfolie
Kook modus Dit zorgt ervoor dat je scherm zichzelf niet uitschakelt tijdens het koken.
Instructies
Voor de croutons
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijdt de sneetjes brood in blokjes
- Meng de blokjes brood met de olijfolie en de massa de alho
- Spreid de broodblokjes uit op een bakblik
- Bak de croutons in 10 tot 12 minuten goudbruin en knapperig. Vergeet niet om ze af en toe even om te husselen.
Voor de salade
- Snijdt de tomaten in grove stukken
- Snijdt de rode ui in dunne, halve ringetjes
- Doe de stukken tomaat, rode ui en knoflookolijven in een grote kom.
- Voeg twee eetlepels olijfolie en de gedroogde oregano toe
- Schep de salade voorzichtig door elkaar
- Voeg flor de sal en peper naar smaak toe
- Voeg pas op het allerlaatste moment de croutons to zodat deze lekker knapperig blijven.
Notities
- Wil je nog meer smaak geven aan de salade, dan garneer je hem nog met verse kruiden zoals verse bladpeterselie of koriander
- In plaats van flor de sal kun je ook grof zeezout gebruiken om de salade op smaak te brengen
- Vervang de knoflookolijven door zwarte olijven of olijven met verse citroenrasp voor een frisse twist
- Maak er een broodsalade van door extra croutons of stukken gescheurd (oud) brood toe te voegen en wat meer olijfolie
- Voeg dun gesneden komkommer of rode paprika toe voor extra crunch
- Bestrooi de salade met verkruimelde queijo de cabra (Portugese geitenkaas)
- Houd je van zoet-zuur? Voeg dan wat partjes sinaasappel of blokjes watermeloen toe.
Voedingswaarden
Nutrition Facts
Portugese tomatensalade met knoflookolijven en croutons
Serving Size
1 persoon
Amount per Serving
Calories
70
% Daily Value*
Fat
5
g
8
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
0.5
g
Monounsaturated Fat
3
g
Sodium
397
mg
17
%
Potassium
234
mg
7
%
Carbohydrates
7
g
2
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
3
g
3
%
Protein
1
g
2
%
Vitamin A
728
IU
15
%
Vitamin C
12
mg
15
%
Calcium
32
mg
3
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Deel het op social media met #portugeserecepten en tag ons om te laten zien hoe jij Portugal op tafel hebt gezet!